Gjenerali i Kartagjenës Hannibali – Triumfi i fundit në Betejën e Cannae

Hannibali (ose Hannibal Barka, 247 pes – 183 pes) ishte zyrtar shtetëror dhe gjeneral kartagjenas. Ishte një nga katër djemtë e Hamilcar Barka. Kishte tre fëmijë, Mago, Hasdroubal dhe Salambo.

Konsiderohet si një nga gjeneralët më të mëdhenj në histori. Fama e tij është për shkak të arritjeve të tij gjatë Luftës së Dytë Kartagjenase si dhe udhëtimit të tij nga Spanja përmes Pirenejve dhe Alpeve në Italinë Veriore, me 50,000 këmbësorë, 9,000 kalorës dhe 37 elefantë. Fitoret kundër romakëve u bënë në lumin Trevia në 218 para Krishtit ku morën pjesë dhe 14,000 galatas që u bashkuan me Hanibalin. Kjo u pasua nga fitorja në Liqenin Trasimene në 217 para Krishtit. (ku romakët humbën 15,000 burra) dhe atë në Kanë në 216 para Krishtit.

Beteja e Cannae – 216 para Krishtit. Triumfi absolut.

Në verën e 216 para Krishtit, ushtritë romake dhe kartagjenase u përballën në Pulia. Roma kishte humbur dy herë në dy vitet e fundit. Në Trevia në 218 dhe në Liqenin Trasimene në 217 pes. Për Hanibalin, rruga për në Romë ishte tashmë e hapur. Ishin dy komandantë të ushtrisë romake, konsujt Gaius Terentius Varro dhe Lucius Aemilius Paulus.

Beteja në Cannae.

Terentius Varro, bir i një kasapi, posa fitoi zgjedhjet menjëherë deshi të përballej me Hannibalin. Duke mbledhur tetë legjione, me pesë mijë burra secili dhe treqind kalorës, si dhe një numër të barabartë aleatësh, gjithsej tetëdhjetë mijë burra, një forcë shumë më e madhe nga herë të tjera. Forca e Hannibalit ishte rreth pesëdhjetë mijë burra. Por kalorësia e tij, e cila vendosi fatin e betejës, ishte dyfish më e madhe.

Pa humbur kohë, Hannibali pushtoi fortesën e Cannae në Pulia, ku romakët kishin depo të mëdha ushqimesh, duke siguruar kështu furnizime të bollshme për ushtrinë e tij. Në të njëjtën kohë, ky vend e bëri shumë të lehtë për të manovruar kalorësinë dhe këmbësorinë e tij.

Sapo romakët arritën në fushë,
Aemilius Paulus u përpoq më kot ta bindte Varro për rrezikun e të gjithë situatës, madje duke i thënë se armiku kishte zënë pika kyçe, që ushtria romake të përballej me diellin, erën dhe pluhurin.

Beteja nuk vonoi shumë për të filluar. Ishte qershori 216 para Krishtit. Të dy ushtritë u rreshtuan në bregun e majtë të lumit Cannae. Romakët shtrinë bririn e tyre të djathtë drejt lumit, dhe kartagjenasit të majtin. Kalorësia u rreshtua me rregullat që ishin në fuqi në atë kohë, anash.

Romakët në bririn e djathtë, i cili mbrohej nga lumi, rreshtuan vetëm disa kalorës. Romakët besonin se gjithçka do të shkonte mirë për ta. Por kishin llogaritur pa hotelierin. Hannibal duke bërë një manovër madhështore, e bëri të famshme Betejën e Cannae dhe gjeti shumë imitues në artet marciale moderne, madje deri në Luftën e Dytë Botërore.

Kartagjenasit në fillim u tronditën nga pamja e ushtrisë romake, teksa ata nuk ishin as gjysma. Hannibal përgjonte armiqtë e tij nga një kodër aty pranë dhe menjëherë dalloi gabimet e romakëve dhe përgatiti planin e tij. Atëherë një nga mbështetësit e tij, Giscon, tha se shumica e armiqve shkakton admirim. Hannibal u vrenjt dhe tha: “Giscon, më duket se po harron diçka më të rëndësishme, që, ndërsa janë aq shumë, askush nuk quhet Giscon.” E qeshura i pushtoi papritmas të gjithë. Ushtarët panë këtë spektakël, morën guxim sepse menduan se e qeshura vinte nga përbuzja e tyre e madhe dhe për armikun, dhe se Hannibali, megjithë rrezikun, bënte shaka.

Hanibal rreshtoi ushtrinë e tij si më poshtë: Këmbësoria në qendër dhe kalorësia në të djathtë dhe të majtë. Përparoi me vrull kundër romakëve të panikosur, me këmbësorinë e tij të përkryer dhe të stërvitur mirë, të përbërë kryesisht nga spanjollë dhe galatë. Romakët fillimisht humbën kontrollin, por shpejt kundërsulmuan dhe e zmbrapsën armikun nga pozicionet e tyre fillestare.

Romakët kishin hyrë në frontin Kartagjenas si pykë. Ky ishte gabimi i tyre fatal. Ishte koha që të vepronin kalorësit e Hannibalit, i cili ndërkohë kishte neutralizuar tashmë kalorësinë romake. Hannibali dha urdhrin dhe kalorësia sulmoi. Romakët u pushtuan nga paniku, lëvizja rrethore e Hannibalit pati sukses, gjithçka për romakët ishte e humbur. Kali i Aemilius Paulus në një moment u pengua dhe e rrëzoi poshtë. Atëherë disa kalorës lanë kuajt e tyre dhe në këmbë ndihmuan konsullin. Sapo e panë këtë, kalorësit e tjerë menduan se ishte urdhër i përgjithshëm dhe të gjithë u hodhën nga kuajt e tyre dhe luftuan në këmbë. Hanibali, sapo të mësonte lajmin, tha: “Më mirë që ndodhi kështu, sesa t’i kapin të lidhur.”

Aemilius Paulus, pasi mori shumë shigjeta në trupin e tij dhe me shpirtin e pikëlluar nga katastrofa e madhe, u ul në një gur në pritje të fundit të tij.
Cornelius Lentulus, një patriot i ri, e njohu, zbriti nga kali i tij dhe, duke ia ofruar, iu lut që ta përdorte dhe të shpëtonte për hir të popullit, që në atë kohë kishin shumë nevojë për një udhëheqës të mirë. Aemilius nuk pranoi dhe para se të largohej, duke i dhënë dorën e djathtë, tha: T’ia bësh të ditur Lentulus, Fabius Maximus dhe vetë të jesh dëshmitar, se Aemilius Paulus i qëndroi besnik pikëpamjeve dhe mendimeve të tij deri në fund dhe nuk harroi asgjë nga marrëveshja që bëri me të, por u mund së pari nga Terentius Varro dhe më pas nga Hannibal.” Pak më vonë, i’u afrua një kartagjenas, i cili nuk e njihte dhe, duke i ngulur shtizën, e vrau.

Tmerri i fushës së betejës ishte tronditës. Ndërkohë, vetëm katër mijë romakë arritën të shpëtonin. Mijëra romakë dergjeshin të vrarë njëri mbi tjetrin siç i gjeti shtiza e armikut. Shumë të plagosur iu lutën kartagjenasve që t’u jepnin fund me një goditje. Më vonë, u gjetën ushtarë të vdekur të cilët, të dëshpëruar, zhytën kokën në tokë dhe, natyrisht, vdiqën nga asfiksia.

Më shumë se shtatëdhjetë mijë romakë, mes tyre një konsull, Aemilius Paulus, dy mëkëmbës, Servilius dhe Atilius, dy arkëtarë, njëzet e nëntë tribunus militum ( oficerë) dhe tetëdhjetë senatorë u vranë. Dhjetë mijë ishin robërit. Kartagjenasit humbën gjashtë mijë njerëz.

Francis Vertolini shkruan: “Nëse përjashtojmë betejën e Platea me katastrofën e persëve, historia botërore e luftës deri më sot nuk ka regjistruar një katastrofë më të madhe sesa ajo që pësuan romakët në Cannae.”

Gëzimi i Hannibal ishte i papërshkrueshëm, përgëzoi gjeneralët e tij dhe ushtarët e rraskapitur nga beteja e tmerrshme. Gjeneralët i kërkuan Hannibalit që të shplodhte ushtrinë e tij për të paktën disa orë, pasi të gjithë ishin të rraskapitur.

Vetëm Maarvas, udhëheqësi i kalorësisë, kishte mendim të kundërt dhe i tha këto fjalë: “Fitorja që arrite sot është shumë e madhe, kështu që po të them se për pesë ditë do të festosh në Capitol. Më ndiq dhe të premtoj se së shpejti do të gjendesh në Romë, para se njerëzit të kuptojnë se je nisur.”

Dhe është fakt që të gjithë tani besonin se Hannibali do të marshonte kundër Romës. Megjithatë, Hannibal i kishte bërë llogaritë ndryshe. Udhëheqësi i madh nuk u pushtua nga entuziazmi i gjeneralit trim, megjithatë e lavdëroi për zellin e tij, por në të njëjtën kohë i tha atij se para se të bënte diçka, duhej të mendohej mirë.

Dhe Maarvas më pas i dha Hannibalit një përgjigje të mrekullueshme dhe historike: “Perënditë nuk i japin të gjitha dhuratat e tyre një njeriu. Di si ti arrish fitoret, Hannibal, por nuk di si t’i shfrytëzosh.”