“Një kurë farmaceutike kundër Covid brenda vitit” – flet Alberto Mantovani, imunolog me famë botërore

Një kurë farmaceutike kundër Covid brenda vitit. Ky është qëllimi i komunitetit shkencor që po has vështirësi në frontin e terapisë. “Për fat të keq, ka pasur disa dështime: për shembull, antiviralë të vjetër, ivermektinë, kolchicinë, kombinimi azitromicinë-hidroksiklorokinë nuk i rezistuan provave të provave rigoroze megjithëse ata kishin dhënë shpresë në studime vëzhgimi të kufizuara në disa dhjetëra ose qindra subjekte” shpjegon për Corriere della Sera, Alberto Mantovani, imunolog me famë botërore, drejtor shkencor i Institutit Humanitas në Milano dhe profesor emitus i Universitetit Humanitas.

“Në realitet – vazhdon ai – nuk është e çuditshme sepse këto studime mund të kenë vlerë nëse gjenerojnë hipoteza, por hipotezat duhet të verifikohen më pas në studime rigoroze të perspektivës, përndryshe ekziston rreziku i dhënies së toksicitetit pacientëve. Nevojitet kujdes, aq më tepër nëse këto prova nuk botohen nga revista të akredituara shkencore. Një rast tjetër paradigmatik ishin ato të serumit hiperimun në të cilin Instituti Kombëtar i Shëndetit Amerikan pezulloi eksperimentimin në pacientë të jashtëm për shkak të mungesës së efikasitetit ”.

Sa i përket kortizonit, “deksametazoni, dhe nga kortizoni shtesë, është treguar aktive tek pacientët me insuficiencë të frymëmarrjes dhe nevojë për asistencë për frymëmarrjen, ndërsa në kushte të tjera të dhënat sugjerojnë se mund të jetë edhe e dëmshme”. Arsyeja është se “është një ilaç që pengon inflamacionin, por edhe përgjigjen imune, e cila, në shumicën e rasteve, në njerëz ndryshe të shëndetshëm, zakonisht arrin të luftojë infeksionin”.

Vitamina D, nga ana tjetër, “dështoi në studimin e verifikimit, edhe nëse do të kishte kushte racionale për kryerjen e saj, pasi një shoqatë u vu re midis niveleve të ulëta të vitaminës D dhe një rrjedhe të keqe të infeksionit. Dhe ne i dimë të dy se vitamina D është shpesh e mangët tek të moshuarit dhe se është e rëndësishme për sistemin imunitar. Sidoqoftë, ata që kanë nevojë për vitaminë D në përgjithësi duhet të vazhdojnë ta marrin atë “.

Nuk ka asnjë shpresë? “Përkundrazi, për shembull, ka të dhëna interesante për strategjitë që synojnë të frenojnë molekulat si interleukinat 6 dhe 8 dhe enzimën Jak që luajnë një rol të rëndësishëm në fenomenet serioze inflamatore që ndodhin gjatë Covid. Ne presim rezultatet e testimit rigoroz në këtë drejtim. Për antitrupat monoklonale situata është duke u bërë, por kombinimet e monoklonaleve janë tashmë më shumë se premtimi. Ëndrra që të gjithë kemi është të kemi një pilulë si ato për virusin HIV, i cili është në gjendje të mbajë nën kontroll infeksionin dhe ka përbërje në fazën 2 të eksperimentimit që na japin arsye për shpresë në këtë drejtim. Nëse gjërat shkojnë mirë, deri në fund të vitit mbase do të jemi në gjendje të kemi një sërë mjetesh të studiuara në protokolle serioze nga të cilat të zgjedhim bazuar në pacientin dhe fazën e infeksionit”, shprehet imunologu italian.