Djathi më i rrezikshëm në botë dhe italianët mund të gjobiten me 60 000$ se e shesin

Ishulli italian i Sardenjës ndodhet në mes të detit Tirren, rrethuar nga një vijë bregdetare prej 1 849 kilometrash plazhe me rërë të bardhë dhe ujëra smeraldi.

Dhe në këtë vend barinjtë prodhojnë ‘casu marzu’, një djathë të infektuar nga larvat që në vitin 2009, Rekordi Botëror Guinness e shpalli djathin më të rrezikshëm në botë.

Fluturimet e kapitenit të djathit, Piophila casei, vendosin vezët e tyre në të çara që formohen në djathë, zakonisht fiore sardo, pecorino i kripur i ishullit.

Krimbat çelin, duke përshkruar rrugën, tresin proteinat dhe transformojnë produktin në një djathë të butë kemozë.

Pastaj çarjet e djathit hapin pjesën e sipërme, e cila është pothuajse e paprekur nga krimbat.

Në këtë pikë, krimbat brenda fillojnë të përpëliten furishëm. Disa banorë vendas rrotullojnë djathin përmes një centrifuge për të bashkuar krimbat me djathin. Të tjerëve u pëlqejnë të gjallë. Hapin gojën dhe hanë gjithçka.

Nëse jeni në gjendje të kapërceni neveritjen, ‘marzu’ ka një aromë të fortë që të kujton kullotat mesdhetare dhe pikante me një shije që qëndron për orë të tëra.

Disa thonë se është një afrodiziak. Të tjerë thonë se mund të jetë i rrezikshëm për shëndetin e njeriut pasi krimbat mund të mbijetojnë nga përtypja dhe të krijojnë miaza, mikro-shpime në zorrë, por deri më tani, asnjë rast i tillë nuk është lidhur me ‘casu marzu’.

Djathi është i ndaluar nga shitja, por vendasit e kanë ngrënë atë me shekuj.

Ai që kapet duke e shitur këtë mund të gjobitet me deri në 60,000 dollarë. Djathi i qumështit të deleve është regjistruar si një produkt tradicional i Sardenjës dhe për këtë arsye është i mbrojtur në vend.

Por ajo është konsideruar e paligjshme nga qeveria italiane që nga viti 1962 për shkak të ligjeve që ndalojnë konsumimin e ushqimit të infektuar nga parazitët.

Burimi: CNN