E moshuara në Kalabri shkon për të bërë vaksinën me veshje arbëreshe

Për t’i dhënë rëndësinë e duhur vaksinimit, një 86-vjeçare nga Shën Sofia e Epirit në Kalabri të Italisë u paraqit me veshjen arbëreshe.

“Ajo ishte shumë e lumtur që mori vaksinën. Ajo u paraqit në kohën e duhur dhe përveçse donte të fiksonte momentin, ajo shprehu gjithë entuziazmin e saj”, tha kryetari i bashkisë Daniele Sisca.

Ai shtoi se ajo shprehu keqardhje që nuk kishte veshur një fustan më festiv, për t’ju përshtatur rastit. Por u shpreh, sipas kryebashkiakut, se diçka të tillë do ta bëjë kur të marrë dozën e dytë të vaksinës.

Zonja Rosaria është një nga të paktat që ende mban veshjen tradicionale të kulturës arbërore pwrditw, një kostum që përfaqëson një trashëgimi të rëndësishme të kulturës arbëreshe. Kjo është një traditë nga emigrantët shqiptarë në Kalabri.

Një traditë e dhënë nga refugjatët që erdhën nga Shqipëria në Kalabri në shekullin XV. Ashtu si në gjuhë, ka edhe ndryshime në kostumet nga qendra në qendër dhe, pavarësisht nga analogjitë e qarta stilistike, banorët e fshatrave individualë Arbëreshë përdoren për të specifikuar se si veshjet tradicionale të komunitetit të tyre ndryshojnë nga të tjerët për formën e një aksesor ose për një kombinim specifik të ngjyrave.