Plan kombëtar për të shpëtuar Lezhën dhe Shkodrën nga përmbytjet!

Nga Prof.Asoc.Dr.Gjok Vuksani

Sa here qe bie shi ne vendin tone, ne menyre te pavetdijshme ky fenomen natyror asociohet me permbytjen e zones se Lezhes.
Kjo fatkeqesi e pervitshme ne Lezhes nuk perben me ngjarje madje as per mediat dhe kjo qeveri me mendjelehtesine e saj ka filluar qe te RELATIVIZOJE PASOJAT E SAJ.
Cdo permbytje ne vetevete eshte nje drame e jashtzakonshme per banoret e Qarkut te Lezhes pasi shtepite , paisjet madje edhe veshjet e femijeve rrembehen 2-3 here ne vit nga uji .
Por nga ana tjeter kjo eshte nje KATASTROFE NE ZHVILLIMIN BUJQESOR NE RANG VENDI,sepse zonat e Lezhes dhe nen Shkodres prodhojne rreth 18-20 % te gjithe Prodhimit Bujqesor Kombetar.
Ky prodhim i konvertuar ne te ardhura jo vetem per fermeret por edhe per EKONOMINE KOMBETARE sjell rreth 300 milion dollare te cilat demtohen ne menyre frekuente nga permbytjet e ketyre Zonave.
Pra permbytjet e Lezhes dhe Shkodres nuk jane me vetem nje problem i ca “fshatareve qe kane lindur ne uje “ , sic eshte shprehur nje qeveritar i majte , POR ESHTE NJE PROBLEM KOMBETAR.
Per ke te aresye ky problem duhet te afrontohet me nje PLAN KOMBETAR per reduktimin e humbjeve ne kete zone.
Permbytjet eshte praktikisht e pamundur te eleminohen me Fonde Lokale por me nderhyrje emergjente nga QEVERIA QENDRORE me qellim eleminimin e faktoreve te riskut qe shkaktojne keto permbytje.
EKOSISTEMI NE ZONEN E LEZHES eshte mjaft specifik dhe per te jane kryer nje sere studimesh serioze per pellgun e derdhjes se lumenjeve Drin dhe Mat qe mund te sherbejne si baze per nje nderhyrje thelbesore per reduktimin e permbytjeve .
Une ne rolin e nje specialisti te bujqesise dhe patjeter si nje nga njerezit qe i dhimbset Lezha, po rendis disa nga masat me ndikim afategjate qe duhet te ndermerren :
• Sitemimi i ujrave te larta pergjate zonave Kallmet-Tresh-Milot –Lac-Mamurras.
• Thellimi dhe sistemimi i lumit Drin pergjate gjithe rrjedhjes se tij dhe zgjerimi i gryke- derdhjes ne menyre qe te largohet sa me shpejt sasia maksimale e ujit .
• Studimi dhe gjetja e zgjidhjeve ( me ngritje mekanike , hidrovor te madhesive te ndryshme ) per tokat me depresion me te madh (ish-kenetat ) ne Torovice , Tresh , Gorre, Gjorm etj.
• Thellimi cdo vit i kanaleve K-I (Kolektoreve ) ne te gjithe zonen dhe mbajta e tyre ne gadishmeri te plote, per te siguruar maksimumin e largimit te ujit ne nje kohe sa me te shkurter.
• Permiresimi i kapaciteteve te Hidrovoreve te Balldrenit , Tales , Ishullit ,Adriatikut dhe furnizimi i tyre pa nderprerje me energji elektrike ,me qellim qe te largohet maksimumi i sasise se reshjeve ne njesine e kohes .etj , .
Duke pare qe kjo qeveri nuk ka asnje program per zgjidhjen e permbytjeve ne zonen e Lezhes dhe Shkodres i bej thirrje Z.BASHA ,si KRYEMINISTER i ARDHSHEM i Shqiperise qe te ngreje nje grup pune me profesionistet me te mire ne fushen e Bujqesise , Hidrotekinkes , Inxhinjerise me qellim hartimin e nje PLANI KOMBETAR per mbrojtjen nga permbytjet ne qarkun e Lezhes dhe Shkodres.
Cdo shpenzim sado i madh qe te duket sot, do te sjell shume me teper te ardhura dhe siguri per jeten e Lezhjaneve dhe gjithe shqiptareve .