Sa kushtojnë zgjedhjet në SHBA? Sa dy buxhete të Shqipërisë…

Zgjedhjet në SHBA 2020 ka të ngjarë të kushtojnë gati 11 miliardë dollarë, duke i bërë ato zgjedhjet më të shtrenjta në historinë e SHBA-së, sipas parashikimeve nga një mbikëqyrës kryesor i financave të fushatës.

Sipas mediave të huaja, në një raport të lëshuar ditë më parë, “Center for Responsive Politics” (CRP) parashikoi koston e garave presidenciale dhe kongresit të vitit 2020 në 10.8 miliardë dollarë, ose më shumë se 50% më e kushtueshme se zgjedhjet e 2016.

Siç thuhet më tej, projeksioni i CRP bazohet në shpenzimet e deritanishme të këtij cikli fushate dhe shpenzimeve shtesë që ka të ngjarë të ndodhin në muajin e fundit që çon në zgjedhjet e 3 nëntorit.

Deri në fillim të tetorit, demokratët mbanin një avantazh të madh shpenzimesh ndaj republikanëve si në gara presidenciale ashtu edhe në kongres, duke llogaritur 54% të shpenzimeve totale për 39% të republikanëve, sipas CRP.

“Zgjedhjet e vitit 2018 thyen rekordet e mbledhjes së fondeve për periudhat afatmesme dhe 2020 do të ‘shkatërrojë’ absolutisht gjithçka që kemi parë ndonjëherë – ose imagjinuar – më parë”, tha Sheila Krumholz, drejtoreshë ekzekutive e CRP, në një deklaratë.

Gara për Shtëpinë e Bardhë midis presidentit Donald Trump dhe ish-zëvendëspresidentit demokrat Joe Biden parashikohet të kushtojë 5.2 miliardë dollarë, më shumë se dyfishi se sa kushtoi gara presidenciale në vitin 2016.

Pjesa tjetër e 10.8 miliardë dollarëve të parashikuar është për qindra gara kongresi.

Në një artikull të publikuar në fillim të tetorit thuhej se deri më tani këtë cikël, kandidatët presidencialë dhe kongresistë kanë shpenzuar 7.2 miliardë dollarë, një shifër që ka të ngjarë të kërcejë ndërsa kandidatët e kongresit raportojnë shifrat e shpenzimeve të tremujorit të tretë, sipas qendrës.

“Megjithatë, këto nuk janë zgjedhje të zakonshme dhe dyndjet e vona të parave të fushatës mund të shtyjnë edhe më shumë totalin përfundimtar”, kishte thënë CRP.