Faleminderit! NATO i dhuron Shqipërisë 60 ventilatorë për Covid-19

Ministria Shqiptare e Mbrojtjes mori 60 ventilator nga rezervat e NATO-s në përgjigje të pandemisë COVID-19 të Shtunën, 17 Tetor.

Dhurimi u koordinua nga Qendra Koordinuese Euro-Atlantike e Reagimit të Katastrofave të NATO-s (EADRCC). Më vonë gjatë kësaj jave, ventilatorët do t’i dorëzohen Ministrisë së Shëndetësisë shqiptare për shpërndarje në spitale.

Ventiluesit do t’i përfitojnë pacientët në nevojë urgjente në Qendrën Spitalore Universitare Nënë Tereza dhe në Spitalin Shefqet Ndroqi në Tiranë, si dhe në Spitalin COVID 3, i cili aktualisht po përfundon ndërtimin.

Ventiluesit janë pjesë e një donacioni nga Shtetet e Bashkuara për rezervat e NATO-s. Ato u ruajtën nga Agjencia e Prokurimit dhe Mbështetjes së NATO-s në një depo në Qendrën Operative NSPA Jug në Taranto, Itali dhe u transportuan me transport rrugor komercial në Shqipëri në emër të Ministrisë Shqiptare të Mbrojtjes. Ndihma do të pasohet me pajisje shtesë mjekësore dhe pajisje që do të dorëzohen në Shqipëri në javët e ardhshme.

NATO ka krijuar një rezervë të pajisjeve mjekësore në mënyrë që të jetë në gjendje të sigurojë lehtësim të menjëhershëm të Aleatëve ose partnerëve në nevojë. Agjencia e Prokurimit dhe Mbështetjes së NATO-s (NSPA) po menaxhon blerjen dhe ruajtjen e artikujve të ndihmës për rezervat.

Disa aleatë kanë bërë donacione financiare dhe në natyrë të pajisjeve mjekësore dhe furnizimeve për Fondin e Mirëbesimit të Përgjigjes Pandemike, duke përfshirë ventilatorë nga Shtetet e Bashkuara dhe Hungaria dhe pajisje mbrojtëse personale nga Gjermania.

Gjatë tetorit / nëntorit 2020 Aleatët e NATO-s Shqipëria, Mali i Zi dhe Maqedonia e Veriut po marrin dhjetëra ventilator dhe një total prej rreth 1,5 milion EURO në pajisje mjekësore përmes Fondit të Mirëbesimit të Përgjigjes Pandemike. Kjo pason kërkesat për ndihmë nga të tre vendet për Qendrën e Koordinimit Euro-Atlantik të Reagimit të Fatkeqësive në NATO.