Akne ose puçrat me qelb tek të rriturit | Impakti që kanë qumështi dhe çokollata

Një studim i fundit i botuar në JAMA Dermatology heton faktorët dietikë që mund të shkaktojnë aknet tek të rriturit, në subjekte të predispozuar….impakti i perdorimit te qumeshtit apo çokollates…

“Kam ngrënë shumë çokollatë”-Eshte fraza që thuhet zakonisht kur një puçërr shfaqet në fytyrë. Njerëzit që vuajnë nga ky çrregullim janë të vetëdijshëm se disa ushqime mund ta përkeqësojnë këtë gjendje. Në fakt, të dhënat shkencore në lidhje me rolin e ushqimit në shfaqjen e akneve janë mjaft të pakta, shpesh përqendrohen tek adoleshentët dhe kanë shumë kufij metodologjik që nuk na lejojnë të themi me siguri se sa ushqimi ndikon në shfaqjen e tyre.

Aknet janë sëmundja më e zakonshme inflamatore e lëkurës në botë dhe prek kryesisht moshën pesëmbëdhjetë – shtatëmbëdhjetë vjeç. Sidoqoftë, veçanërisht në gjininë femërore, ndodh shpesh në moshën madhore, në subjekte mbi 25 vjeç. Në veçanti, ky problem mund të zhvillohet pas adoleshencës dhe të vazhdojë me kalimin e kohës, por gjithashtu mund të shfaqet edhe tek të rriturit. Eshte një patologji multifaktoriale: kjo do të thotë se nuk ka asnjë shkak të vetëm. Në fakt, njihen faktorët gjenetikë, endokrinologjikë dhe mjedisorë. Këto të fundit përfshijnë përdorimin e kozmetikës, tymit të duhanit, ndotjes, stresit dhe dietës.

Dieta dhe aknet tek të rriturit: çfarë roli ka?
Një studim u botua së fundmi në revistën shkencore JAMA Dermatology e cila synon të vlerësojë lidhjen midis dietës dhe zhvillimit të akneve tek të rriturit. Pothuajse 25,000 njerëz me moshë mesatare 57 vjev u intervistuan përmes një pyetësori në internet. 46% e tyre thanë se kishin akne në atë kohë ose kishin pasur probleme prej saj në të kaluarën. Në krahasim me ata që nuk kanë pasur asnjëherë çrregullim, është parë që aknet prekin ata që konsumojnë më shumë qumësht, pije me sheqer, çokollatë me qumësht, snack dhe produkte me përmbajtje të lartë yndyre dhe sheqeri dhe më pak mish, peshk, fruta, etj. perime dhe çokollatë të errët.

Një shpjegim i mundshëm ka të bëjë me një hormon të quajtur IGF – 1 ose somatomedin, ose një substancë të ngjashme me insulinën e prodhuar kryesisht nga mëlçia. Një dietë e lartë me sheqer shkakton një rritje të lëshimit të insulinës dhe somatomedinës, e cila stimulon rritjen e qelizave (gjithashtu në nivelin e gjëndrave të flokëve, të përfshirë – së bashku me gjëndrat e përdorura për prodhimin e sebumit) në zhvillimin e akneve dhe rrit nivelin e inflamacionit, duke lehtësuar fillimin e sëmundjes. Përveç kësaj, shtimi i somatomedinës bën që të prodhohen më shumë hormone androgjenike, të shoqëruara me prodhimin e sasive më të mëdha të sebumit të lëkurës. Qumështi, përmes të njëjtit mekanizëm prodhimi të insulinës dhe IGF – 1, mund të ketë – në nivelin e lëkurës – pasoja të ngjashme me ato të përshkruara vetëm për një dietë me shumë sheqerna.

Rezultatet e këtij studimi konfirmojnë, pra, që një dietë e pasur me qumësht, yndyrna dhe sheqerna mund të ketë një kontribut të drejtpërdrejtë në zhvillimin e kësaj sëmundje të bezdisshme: pra një vetëdije në rritje për t’i konsumuar ato më me kujdes.