Ushtria franceze thotë se ka vrarë shefin e Al-Qaeda në Afrikën e Veriut

Franca thotë se ka vrarë liderin e Al-Qaeda në Afrikën e Veriut, Abdelmalek Droukdel, në një operacion në Mali.

Ministri i Mbrojtjes Florence Parly tha se Droukdel së bashku me anëtarët e rrethit të tij të brendshëm ishin vrarë në veri të vendit të mërkurën.

Forcat franceze kishin kapur gjithashtu një komandant të lartë të grupit të Shtetit Islamik në Mali në një operacion në maj.

“Operacionet e guximshme” kishin kryer “goditje të mëdha për grupet terroriste”, tha ajo.

“Forcat tona, në bashkëpunim me partnerët e tyre në Sahel, do të vazhdojnë t’i gjuajnë me pamëshirë”, tha ajo.

Cili është konteksti?

Si kryetar i Al-Qaeda në Magrebin Islam (AQIM), Droukdel ishte përgjegjës për të gjithë bashkëpunëtorët në Afrikën e Veriut dhe gjithashtu komandoi bashkëpunëtorin e Al-Qaeda Sahel, Jamaat Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), shkruan BBC.

Komandanti i grupit të Shtetit Islamik të kapur, Mohamed Mrabat, ishte një xhihadist veteran dhe kishte një rol të lartë në Shtetin Islamik në grupin e Saharës së Madhe (ISGS), tha zonja Parly. Ai u kap më 19 maj, shtoi ajo.