“Wuhani i Gjermanisë”| Shkencëtarët me një ide për të parandaluar Koronavirusin

Shkencëtarët gjermanë kanë njoftuar fillimin e asaj që ata e kanë përshkruar si një studim të llojit të parë se si përhapet coronavirusi dhe si mund të përmbahet, duke përdorur një rrethinë të goditur nga coronavirusi, si një laborator të jetës reale.

Sipas The Guardian, bëhet fjalë për rrethinën në të cilën virusi është përhapur më gjerësisht në mesin e 250,000 banorëve të Heinsberg – një rrethinë në Veri të Rhine-Westphalia në kufi me Holandën.

Aty më shumë se kudo tjetër në Gjermani, ka pasur 1.281 infeksione të konfirmuara dhe 34 vdekje ndërsa më shumë se 550 njerëz janë shëruar nga sëmundja deri më tani.

Përparimi i virusit në Heinsberg, me nofkën “Wuhani i Gjermanisë”, sipas qytetit kinez ku u shfaq pandemia globale, është midis dy deri në dy javë e gjysmë përpara nga pjesa tjetër e vendit.

Kështu, siç thuhet më tej, gjatë javëve të ardhshme rrethina do të përdoret nga virologët dhe një ekip prej 40 studentësh të mjekësisë si një lloj laboratori për studimin e virusit.

“Studimi i grupimeve të çështjeve Covid-19”, i nisur të martën në mëngjes, do të ndjekë 1.000 njerëz që janë zgjedhur sepse ata janë përfaqësues të popullatës gjermane në tërësi.

Siç bëhet e ditur, rezultatet do të përdoren për të krijuar një plan për mënyrën sesi Gjermania mund të merret me virusin gjatë viteve të ardhshme, tha Prof Hendrik Streeck, virolog në Universitetin e Bonit.

“Ky është një shans i madh për të gjithë Gjermaninë”, i tha Streeck gjatë një takimi parlamentarëve, takim që u transmetua drejtpërdrejt në televizion.

“Ne do të mbledhim informacione dhe këshilla praktike se si të merremi me Covid-19 dhe si mund të arrijmë kontrollimin e mëtejshëm të tij, pa pasur nevojë që jeta jonë të ngecë gjatë një periudhe vitesh”.

Gjithashtu, është thënë se rezultatet e studimit do të kenë potencialisht implikime për vendet e tjera.

Sipas shkrimit të The Guardian, shkencëtarët do të shkojnë në 500 shtëpi, si dhe kopshte dhe spitale, për të studiuar se si përhapet infeksioni.

Ata do të shikojnë çdo aspekt të jetës së përditshme, nga shkalla në të cilën fëmijët ua kalojnë atë të rriturve, se si është përhapur brenda familjeve – nga telefonat mobil në dorezat e dyerve, deri te gotat dhe telekomandat e TV – në atë nëse kafshët shtëpiake mund ta përhapin atë, dhe nëse transferohet përmes llojeve të caktuara të ushqimit.

“Nëse ka mënyra për të parandaluar përhapjen e sëmundjes në mjedisin tonë, ne duam të dimë se çfarë janë ato, me qëllim të zbulimit se si mund të lëvizim lirshëm në mjedis së bashku”, tha Streeck.

“Në bazë të gjetjeve tona, ne do të jemi në gjendje të bëjmë rekomandime, të cilat politikanët mund t’i përdorin për të udhëhequr vendimmarrjen e tyre”, tha Streeck.

“Mund të jetë që masat në fuqi tani janë në rregull, dhe ne themi: Mos i zvogëloni ato. Por unë nuk e pres këtë, unë pres të kundërtën, që ne do të jemi në gjendje të dalim me një gamë të propozime për mënyrën sesi mund të zvogëlohet orari i punës”.

Duke testuar imunitetin ndaj Covid-19 të pjesëmarrësve të studimit, shkencëtarët gjithashtu do të jenë në gjendje të përcaktojnë se cili numër i vlerësuar i rasteve të pazbuluara mund të jetë në mbarë vendin. Rezultatet e para pritet të bëhen publike javën e ardhshme, megjithëse e gjithë mbledhja e provave do të zgjasë disa javë dhe analiza ka të ngjarë të bëhet me muaj dhe vite.

Streeck tha se nuk ishte në dijeni të studimeve të tjera në llojin e tij që po kryhen në pikat e tjera të nxehta, të tilla si Wuhan në Kinë, Ischgl në Austri, Bergamo në Itali ose Alsace në Francë.

Ai ishte i befasuar që këshilltarët e qeverisë për çështje të shëndetit publik nuk kishin patur ndonjë ide të tillë deri tani, “sepse në fund të fundit, kontrolli është me interes kombëtar”, tha ai.

Ai tha se shpresonte që studimi të ndihmojë vendimmarrësit në “dilemën etike” për të vendosur një ekuilibër midis “mirëmbajtjes së jetesës dhe administrimit të shkallës së vdekjes”.