Kinezët krijuan një virus nga lakuriqi i natës në 2015, por nuk është i njëjti me COVID 19.

“Një grup studiuesish kinezë shartojnë një proteinë të marrë nga lakuriqët me virusin Sars. Rezultati është një mbikëqyrje që mund të prekë njerëzit”.

Nuk është një tezë konspirative por nisja e një emisioni të transmetuar në vitin 2015 “Tg Leonardo”, programi shkencor i lajmeve të Rai 3.

Në episodin e 16 nëntorit pesë vjet më parë, gazetari Maurizio Menecucci tregon për këtë eksperiment të kryer në laboratorët kinezë që kishin shqetësuar komunitetin shkencor,.

“Dyshohej se proteina mund ta bënte hibridin të përshtatshëm për të goditur njerëzit dhe eksperimenti e konfirmoi atë” thotë reporteri.

Ai shton: “Sipas studiuesve, organizmi origjinal, dhe aq më tepër ai i inxhinierizuar, mund të infektojë njerëzit drejtpërdrejt nga lakuriqët pa kaluar nëpër një specie të ndërmjetme siç është miu dhe kjo është mundësia që ngjall shumë polemika”.

Emisioni vazhdon dhe shpjegon se si qeveria amerikane kishte pezulluar fondet për kërkime që synonin t’i bënin viruset më ngjitëse, por moratoriumi nuk e kishte ndalur punën e kinezëve në SARS, i cili ishte tashmë i avancuar dhe i cili nuk konsiderohej aq i rrezikshëm.

“Shanset që virusi të kalojë te speciet tona – thotë gazetari – nuk do të ishin të rëndësishme për përfitimet. Një arsyetim që shumë ekspertë të tjerë kundërshtojnë “.

E vërteta është që komuniteti shkencor ishte në dijeni të këtij eksperimenti, siç e thotë kronika, por nuk ka asmjë lidhje me virusin Covid 19, që sipas shumë shkencëtarëve nuk ka asnjë gjurmë laboratori.