OREKS| Pse duhet të hani më pak për të jetuar më gjatë dhe të shëndetshëm

Nëse doni të ulni nivelet e inflamacionit në të gjithë trupin tuaj, te vononi fillimin e sëmundjeve të lidhura me moshën dhe jetoni më gjatë – hani më pak ushqim. Ky është përfundimi i një studimi të ri nga shkencëtarët nga SH.B.A. dhe Kina që ofron raportin më të hollësishëm deri më sot për efektet qelizore të një diete të kufizuar me kalori tek minjtë. Ndërsa përfitimet e kufizimit kalorik dihen prej kohësh, rezultatet e reja tregojnë se si ky kufizim mund të mbrojë kundër plakjes qelizore…
“Ne e dinim që kufizimi i kalorive rrit jetëgjatësinë, por tani kemi treguar të gjitha ndryshimet që ndodhin në nivel të qelizave për të shkaktuar atë,” thotë Juan Carlos Izpisua Belmonte.
Plakja është faktori më i lartë i rrezikut për shumë sëmundje të njeriut, përfshirë kancerin, çmendurinë, diabetin dhe sindromën metabolike. Kufizimi kalorik është treguar në modelet e kafshëve si një nga ndërhyrjet më efektive kundër këtyre sëmundjeve të lidhura me moshën. Dhe megjithëse studiuesit e dinë që qelizat individuale pësojnë shumë ndryshime pasi një organizëm plaket, ata nuk e kanë ditur sesi kufizimi kalorik mund të ndikojë në këto ndryshime.
“Zbulimi kryesor në studimin aktual është se rritja e përgjigjes inflamatore gjatë plakjes mund të shtypet sistematikisht nga kufizimi kalorik”, thotë autori bashkë-korrespondues Jing Qu, gjithashtu një profesor në Akademinë e Shkencave Kineze.
“Njerëzit thonë se” ju jeni ajo që hani “dhe ne po e shohim që të jetë e vërtetë në shumë mënyra,” thotë Concepcion Rodriguez Esteban, një tjetër nga autorët e letrës dhe një studiues i stafit në Salk. “Gjendja e qelizave tuaja ndërsa plakeni varet qartë nga ndërveprimet tuaja me mjedisin tuaj, i cili përfshin atë që dhe sa hani.”