Prof. Sazan Guri: Pse duhet të jemi të qetë tani pas tërmetit?!

Nga Prof. SAZAN GURI

Fillojme me Tiranen dhe tiranasit.
1. Tirana nuk eshte zone sizmike
2. Tirana ka shtrese lekundese (sedimente te shkrifta te kuaternarit jo shkembore, 2 milion vjecare), jo te trashe (rreth 20-30m).
3. Tirana ka shtrese te forte mbajtese nen 20m me shkembinje te moshes Mesianin 7-8 milion vjecare rreth 1500m qe zbut ose mban lekundjet.
4. Tirana vuan jehonen e termeteve qe vijne nga zonat tektonike Durres, Elbasan dhe Shkoder, qe dtth ajo nuk gjeneron vete Termete.
5. Termetet qe vijne nga keto zona tektonike nuk mund te te jene me te medhenj se ata qe kishim.
6. Termetet qe vijne nga perplasja e pllakave mund te japin termete me te medha se kjo qe kishim., si ne Kili, ne Japoni ose ne rrethin e zjarrte, po jo te japin zonat tona tektonike te mesiperme.
7. termetet jane nezbutje dhe ne kohe shume me te vogel, kujdes ne kohe shume me te vogel dhe me ndertime ne Tirane pa shenja carje, qe dtth fli i qete te pakten ti o Tiranas.