Më 23 qershor 1940, Hitleri festoi fitoren ndaj Gjermanisë në Paris

Një ditë pasi Franca nënshkroi armëpushimin me Gjermaninë në qershor 1940, Adolf Hitler festoi fitoren gjermane ndaj Francës me një turne triumfal në Paris. Pushtimi i Hitlerit me shokët e tij të ndryshëm u bë një nga fotot më ikonike të viteve 1940 dhe Luftës së Dytë Botërore. Kjo ishte hera e parë dhe e vetmja herë që vizitoi Parisin.
Më 23 qershor, gjatë orëve të para të 23 qershorit, 23 qershor, në shoqërinë e Albert Speer, arkitektit të tij të preferuar dhe më vonë ministrit të armëve, Arno Breker skulptorit të tij të preferuar. Një ditë më parë (22 qershor), Franca nënshkroi një marrëveshje me Gjermaninë pas pushtimit të saj. Ai ishte aq i impresionuar sa që urdhëroi arkitektin dhe mikun Albert Speer të gjallëronte planet për një program kryesor për ndërtimin e ndërtesave të reja publike në Berlin, një përpjekje për të shkatërruar Parisin, jo me bomba, por me një arkitekturë superiore. “A nuk ishte Parisi i bukur?” e pyeti Speer. “Por Berlini duhet të jetë shumë më i bukur. Kur të përfundojmë në Berlin, Parisi do të jetë vetëm një hije.”

Më 23 qershor 1940, arkitekti Albert Speer (majtas) dhe artisti Arno Breker (djathtas),