Sa gjumë i nevojitet fëmijës në periudhën e caktuar për zhvillim

Gjumi është aktiviteti kryesor i trurit gjatë zhvillimit të hershëm. Ritmi i zgjimit dhe gjumit rregullohet nga ritmi i ditës dhe natës, dhe kërkon ca kohë që të dy ritmet të harmonizohen.

Kjo fillon të ndodhë pas rreth gjashtë javësh të lindjes, dhe madje ciklet përcaktohen pas një mesatare prej tre deri në gjashtë muaj. Deri në vitin e dytë, shumica e fëmijëve kalojnë më shumë kohë duke fjetur sesa në gjendje zgjimi, dhe sipas disa studimeve, 40 për qind e fëmijëve të tyre kalojnë duke fjetur.

Gjumi është veçanërisht i rëndësishëm për fëmijët, pasi ndikon drejtpërdrejt në zhvillimin e tyre mendor dhe fizik. Dallojmë dy lloje të gjumit:

– Faza jo REM ose gjumë pasiv gjatë së cilës furnizimi me gjak i muskujve është rritur, energjia ruhet, indet restaurohen dhe rriten, sekretohen hormonet për rritje dhe zhvillim.

– Faza REM ose gjumi aktiv gjatë së cilës truri është aktiv dhe më pas ëndërrojmë. Trupi ynë është akoma dhe frymëmarrja dhe pulsi ynë janë të parregullta.

Foshnjat kalojnë 50 për qind të kohës në secilën prej këtyre fazave, duke alternuar përafërsisht çdo 50 minuta. Mesatarisht, në moshën gjashtë muajsh, faza REM merr rreth 30 për qind të gjumit. Kur një fëmijë arrin moshën parashkollore, fazat alternojnë afërsisht çdo 90 minuta.

Te të porsalindurit, ciklet e zgjimit dhe gjumit shoqërohen me një ndjenjën e urisë, nevojën e veshjes dhe vëmendjes. Në total, ata flenë nga 10,5 deri në 18 orë në ditë, në interval të parregullt me periudha zgjimi nga një deri në tre orë.

Fëmijët parashkollorë zakonisht flenë midis 11 dhe 13 orë gjatë natës. Pas vitit të pestë, shumica nuk flenë më gjatë ditës. Ndërsa zhvillohet imagjinata e tyre, makthet e natës janë të zakonshme, dhe disa fillojnë të ëndërrojnë.

Periudhat e gjumit mund të zgjasin nga disa minuta deri në disa orë. Gjatë gjumit, ata shpesh janë aktivë, shtrirë, lëvizin krahët dhe këmbët, duke qeshur, thithur dhe përgjithësisht të shqetësuar.

Pas një gjashtë muajsh të plotë, ushqyerja gjatë natës nuk është më e nevojshme dhe shumë fëmijë flenë gjatë gjithë natës. Në 70 deri në 80 për qind të fëmijëve, kjo do të ndodhë në moshën nëntë muajsh.

Ashtu si me të porsalindurit, do të ishte një ide e mirë në këtë moshë t’i vendosni fëmijët tuaj në shtrat në momentin që vini re se janë të përgjumur dhe të lodhur, por ende zgjuar. Mbajeni gjumin e njëjtë çdo ditë, dhe dhoma ku fëmija fle duhet të jetë e qetë, e errët, në mënyrë që gjumi i foshnjës të mos ndërpritet.