5 Tetor 1989 – Udhëheqësi shpirtëror i Tibetit, Dalai Lama, fiton Çmimin Nobel për Paqe

Dalai Lama, udhëheqësi fetar dhe politik i Tibetit, merr Çmimin Nobel për Paqe në shenjë mirënjohje ndaj fushatës paqësore për t’i dhënë fund dominimit kinez të Tibetit. Për vite me rradhë Dalai Lama udhëtoi nëpër botë, duke tërhequr me sukses vëmendjen ndërkombëtare ndaj represionit së vazhdueshëm kinez mbi popullit tibetian dhe fesë së tij.

Tibeti vazhdoi të vuante nga trazirat periodike gjatë viteve 1990, dhe Kina u kritikua nga qeveritë perëndimore për shtypjen e lirive politike dhe fetare atje. Që atëherë, Pekini ka bërë përpjekje për të moderuar qëndrimin e tij ndaj ndaj rajonit, por Tibeti ende sot nuk mundet të vetëqeverisë.