…instinkt

Astrit Lulushi

E vërteta ka shije të hidhur të fshehur, dhe është shpesh e paarritshme. Sepse sa me shumë e kërkon, aq më shumë përpiqen ta mohojnē, sa më shumë i afrohesh, aq më të largët e bëjnë të duket.
E vërteta…, udha në kërkim të saj i ngjan përrallës së maces që përpiqet të kapë miun. Është mos-interesimi në dukje, që e bën të vërtetën të zbulueshme. Procesi drejt së vërtetës i ngjan edhe punës së mendjes, ku disa imazhe, fjalë e fakte mbesin, pa u përpjekur t’i ruajmë. Mbi këto, më pas, bazohet mënyra e sjelljes sonë, në fakt i gjithë përparimi ynë.
Puna e mendjes fillon me një instinkt, pastaj një mendim, pastaj një njohje, njësoj si bima, që fillon me një farë, rrënjë, sythe dhe fruta.
Njeriu duhet t’i besojë Instinktit edhe nëse duket se i mungon arsyeja, është e kotë ta nxitosh, sepse në fund, do të takohet me të vërtetën; ashtu si fara sjell fruta, kështu edhe njeriu do të arrijë të kuptojë arsyen pse.

more recommended stories

loading...