FOTO| 18 vjet nga sulmet, çndodhi më 11 shtator 2001 në SHBA?

Sulmet e 11 shtatorit të vitit 2001 në New York ishin një seri prej katër sish të koordinuara nga grupi terrorist al-Qaeda kundër Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Këto sulme vranë 2.996 njerëz, u plagosën mbi gjashtëmijë të tjerë dhe shkaktuan të paktën 10 miliardë dollarë dëme në infrastrukturë dhe dëme pronësore.

Në muajt dhe vitet pas sulmit kishte edhe njerëz që vdiqën nga sëmundjet që lidheshin me problemet e frymëmarrjes dhe kancerit.

Brenda një ore e 42 minutash, të dy kullat binjake 110-katëshe u rrëzuan në tokë duke shkaktuar pluhur të jashtëzakonshëm.

Shkatërrimi i Qendrës Botërore të Tregtisë dhe infrastrukturës së afërt e dëmtoi seriozisht ekonominë e Manhattan të poshtëm dhe pati një efekt të rëndësishëm në tregjet globale, të cilat rezultuan në mbylljen e Wall Street deri më 17 shtator dhe hapësirën ajrore civile në SHBA dhe Kanada deri më 13 shtator.

Pasuan edhe shumë mbyllje, evakuime dhe anulime për shkak të frikës nga sulmet e mëtejme.

Pastrimi i “World Trade Center” u përfundua në maj të vitit 2002, ndërkaq ndërtesa e re u përurua në nëntor të 2014-es.

FILE – In this Sept. 13, 2001 file photo, an American flag flies over the rubble of the collapsed World Trade Center buildings in New York. For years, a handful of current and former American officials have been urging President Barrack Obama to release secret files that they believe document links between the government of Saudi Arabia and the terrorist attacks of September 11, 2001. Other officials, including the executive director of the 9-11 commission, have said the classified documents don’t prove that the Saudi government knew about or financed the attacks_and that making them public would fuel bogus conspiracy theories. (AP Photo/Beth A. Keiser, File)