Qumështi i bletës, fuqia e natyrës në sëmundjet e zemrës, infeksione të rënda e artrit

.

PEDIATRI
Qumështi i bletës ka shpëtuar jetë në pediatri. Ai duhet të jetë një shtyllë në repartet e spitalit, veçanërisht të Neonatologjisë. Të gjitha foshnjat e lindura në mënyrë të parakohshme duhet ta marrin atë. Nëse jepet si parandalues, qumështi i bletës do të shkatërrojë infeksionet pas lindjes. Plus, do të eliminojë probleme të vogla si verdhëza neonatale, dhimbje barku etj. Qumështi i bletës jep një rritje të madhe të sistemit imunitar. Siç përshkruhet nga Irene Stein në librin e saj, qumështi i bletës u gjet për të kuruar kequshqyerjen në foshnjat, duke përfshirë edhe ato të lindura në mënyrë të parakohshme. Mjekët në Universitetin e Firences ushqyen 42 foshnja me qumësht blete, me rezultate befasuese. Të gjitha foshnjat fituan peshë, sistemet e tyre imunitare u forcuan dhe nivelet e tyre të qelizave të kuqe të gjakut u rritën. Këto janë ndryshime jashtëzakonisht pozitive. Dr Allen në librin “Qumeshti i bletës mrekulli”, përshkruan se si foshnjat e kequshqyera u janë dhënë qumësht blete dhe brenda dy javëve, të gjitha foshnjat u shëndoshën, me kthimin e plotë të oreksit.
Qumështi i bletës është një prej shtojcave ushqyese që është e sigurt për foshnjat. Ajo i ushqen ato në një shkallë të tillë intensive, sa rezultatet janë lehtësisht të dukshme. Qumështi i bletës duhet të jetë një shtyllë e trajtimit për çdo fëmijë me rritje të ngadaltë, peshë të ulët, probleme të zhvillimit, imunitet të dëmtuar dhe oreks të dobët. Megjithatë, duhet t’i jepet edhe foshnjave të shëndetshme, në mënyrë që ato të bëhen sa më të forta që të jetë e mundur.
Fëmijët reagojnë si dhe foshnjat. Studiuesit italianë zbuluan se fëmijët me rritme të dobëta të zhvillimit përmirësohen shpejt me terapinë e qumështit të bletës. Oreksi rritet dhe rritja përshpejtohet. Adoleshentët rriten dhe marrin shpejt gjatësinë e tyre natyrore dhe peshën. Ky është tonik ideal për fëmijë apo adoleshent me zakone të varfra të ushqyeri. Oreksi shpejt bëhet më i fuqishëm dhe dëshira për ushqime të shëndetshme rritet në mënyrë dramatike.

KARDIOLOGJI
Forcimi i arterieve, angina, dështimi i zemrës dhe sëmundjet e zemrës luftohen me qumështin e bletës. Ky produkt së bashku me produktet e tjera më të mira të hulumturara për shëndetin kardiovaskular, rrit fuqinë e pompimit të zemrës. Dr. Hë Schimdt i Gjermanisë zbuloi se pacientët e moshuar me kalcifikim dhe ngurtësim të arterieve kishin përmirësuar rezultatet me qymështin e bletës. Dr A. Saenz i Institutit Pasteur tregoi se qumështi i bletës fuqizon shëndetin arterial (enët e gjakut) dhe rrit elasticitetin e tyre. Ai prezantoi rastet e individëve me lipide abnormale të gjakut dhe ngurtësia e arterieve me pllaka kolesteroli përzier me pllaka kalciumi u përmirësuan në mënyrë dramatike pas konsumit të qumështit të bletës. Studimet në njerëz kanë provuar se qumështi i bletës, madje edhe në sasi të vogla, ndikon pozitivisht mbi kolesterolin dhe trigliceridet.
Qumështi i bletës është një tonik nervor. Ajo i ndihmon të pushojnë dhe relaksohen nervat, heqë gjendjen e shqetësimit. Mirëpo zemra dhe arteriet kontrollohen nga sistemi nervor. Stresi dhe zemërimi mund të rëndojnë ose shkaktojnë sëmundje të zemrës. Kështu, duke luftuar efektet toksike të stresit (stresi me të vërtetë helmon zemrën duke shndërruar adrenalinë në adrenokrome), qumështi i bletës tregon përfitime në përmbysjen e sëmundjeve kardiovaskulare, duke përfshirë presionin e lartë të gjakut, anginën, dështimin e zemrës dhe sëmundjet koronare të zemrës.

Obstetrike dhe Gjinekologji
Qumështi i bletës është një burim natyror i estrogjenit dhe progesteronit. Kështu, ai ofron dobi të madh në këtë specialitet. Një gamë e gjerë problematikash në shëndetin gjinekologjik mund të përfitojnë. Një arsye për vlerën universale të tij është se qumështi i bletës është një burim natyror i hormoneve steroide. Steroidet kontrollojnë një gamë të gjerë të funksioneve tek femrat, duke përfshirë ovulacionin, menstruacionet, fekondimin, kontrollin e temperaturës, zgjimin seksual dhe epshin. Kështu, çrregullimet e gjendrave tek femrat, shpesh vijnë për shkak të një mangësie dhe/ ose mosbalancimi në prodhimin e hormoneve steroidale dhe/ ose metabolizmit. Të dy- estrogjeni dhe progesteroni janë hormone steroide.
Qumështi i bletës është sidomos efektiv në problemet e gjinjve, si fibrocistet, mastitet dhe gungat, fryrjet ose lëndimet. Zakonisht, përmirësimi është vërejtur brenda një jave ose dy. Studimet kanë dokumentuar anulimin e cisteve të gjirit, dhimbjen dhe inflamacionin, plus dobi të papritura në përmirësimin e pamjes së tij. Shënim: Gratë që tashmë kanë gjinj të mëdhenj nuk kanë ndryshim. Veprimi stimulues në rritjen e përmasave të gjirit është parë vetëm në gratë me zhvillim të pamjaftueshëm të gjirit.
Qumështi i bletës thuhet se është një kurë për epshin e ulët. Ai nxit dëshirën në çift, duke rritur qëndrueshmërinë dhe vitalitetin, por edhe duke përmirësuar humorin dhe gjëndjen shëndetësore tërësore. Por qumështi i bletës priret të shkaktojë sidomos tek femrat një “refleks për dashuri”. Kështu femrat që përdorin rregullisht qumështin e bletes kanë tendencë që të ketë një dëshirë më të madhe se normalja për të bërë dashuri. Për më tepër, reagimi ndaj dëshirës mashkullore rritet ashtu si edhe sekrecionet vaginale. Qumështi i bletës nuk ushqen aktet perverse dhe manitë seksuale. Ai ka të ngjarë ta bëjë dashurinë, një përvojë më të këndshme, të fuqishme dhe bashkuese në çift.

ONKOLOGJI
Një numër studimesh kanë provuar se qumeshti i bletës mbron trupin nga kanceri. Efektet janë aq dramatike gati të pabesueshme për mjekët onkologë. Lust raporton se mjekët grekë e gjetën të dobishme kundër leucemisë. Studiuesit kanadezë vërtetuan se minjtë e ushqyer me qumështin e bletës u bënë imunë ndaj kancerit. Mjekët turq në Universitetin Cukurova përcaktuan se një sasi e vogël e qumështit të bletës ishte shumë efektive në malignancat (kanceret) e fëmijërisë, duke përfshirë leucemisë dhe Limfomën. Në 1994, studiuesit francezë gjetën se përbërësi aktiv i qumështit të bletë 10-HAD, posejdonte kompetenca anti-kancer. Ky kompleks përmirësoi aftësinë e qelizave të bardha të gjakut për të shkatërruar qelizat e tumorit. Kjo është një nga komponimet e pakta të cilat, nëse merret rregullisht, do të mbrojnë trupin nga degjenerimi kanceroz.
Ndoshta fusha më e vlefshme në onkologji për qumështin e bletës është në mbështetje të individëve që bëjnë kimioterapi. Këtu qumështi i bletës është mbrojtës i jetës. Ai ndihmon rinovimin e trupit, rigjeneron indet e tronditura, duke rritur rezistencën ndaj infeksionit dhe stresit. Qumështi i blerës heq dhimbjen në stomak, rindërton një sistem imunitar që godet ashpër kimikatet. Në një rast një grua iu nënshtrua edhe kirurgjisë dhe kimioterapisë, të cilat rrënuan sistemin e saj imunitar. Kimioterapiai shkatërroi qelizat e bardha të gjakut. Ajo nuk kishte energji edhe asnjë mbrojtje nga infeksionet. Menjëherë pas fillimit të terapisë me qumështin e bletës, ftohja e saj e përsëritur u zhduk. Ajo ishte në gjendje të funksiononte përsëri, kishte energji të mjaftueshme për të punuar normalisht. Qumështi i bletes është një nga disa tonikët e besueshëm dhe të sigurtë për shërim nga kimioterapia, së bashku me disa produkte të tjera natyrore. Ai do të lehtësojë shqetësimet në lidhje me këtë terapi toksike si kimioterapia. Ai mund të japin trupit një mundësi për t’u rindërtuar, për të rifituar qeliza dhe organe të shëndetshme.

GASTRO-ENTEROLOGJI
Një numër i mjekëve kanë vërejtur se qumështi i bletës shëron ulcerat. Ndoshta ky vëzhgim universal është për shkak të faktit, se qumështi i bletës është një burim i pasur i acidit pantothenik, një vitaminë e njohur për të nxitur shërimin. Ai mund të ketë veprim kortizoni, pa dëmet e këtij. Pavarësisht nga mekanizmi i veprimit, fakti është se qumështi i bletës ndihmon në shërimin e stomakut dhe ulcerat e zorrëve. Dhe është i sigurt nëse merret me medikamente.
Problemet e zorrëve përgjigjen mirë në trajtimin me qumësht blete, sepse produkti ushqen qelizat e pjesës së koloni dhe nxit rindërtimin dhe rigjenerimin e tyre. Stresi është shkaku kryesor i kolitit. Kjo është e lidhur direkt me funksionin e dobët të veshkave. Veprimi i drejtpërdrejtë i qumështit të bletës në gjëndrat e veshkave ndihmon në likujdimin e shkaktarit të kësaj gjendjeje. Kështu, marrja e rregullt e qumështit të bletes rrit tolerancën ndaj stresit, i cili redukton incidencën e krizave të kolitit të shkaktuar nga stresi. Për më tepër, duke nxitur funksionin e veshkave, qumështi i bletës ndihmon në zvogëlimin e reaksioneve toksike alergjike, të cilat janë shkak i kolitit. Përmbajtja e Acidit Pantotenik (vitamina B5) ndihmon ushqyerjen e murit të zorrëve. Kjo vitaminë është e nevojshme për të forcuar tonin e muskujve kolonikë. Rezultati është një reduktim në krampingje (ngërçce dhe spazma të zorrëve). Kështu, qumështi i bletës operon nëpërmjet një sërë mekanizmash për të ndihmuar normalizimin e funksionit të zorrës së trashë.
Qumështi i bletës ofron ushqyes në një formë lehtësisht të tretshme. Kjo do të thotë se nevojitet pak ose aspak punë për sistemin tonë tretës që t’i asimilojë ushqyesit e qumështit të bletës. Ushqyesit janë zhytur lehtë në gjak dhe në sistemin limfatik. Pra, kjo është shtesë ideale ushqyese për individët me tretje të dëmtuar apo të dobët. Doza të vogla nën gjuhë, të marra në mënyrë të përsëritur do të jenë shumë të dobishme.

REUMATOLOGJI
Një numër studimesh janë bërë duke përdorur qumështin e bletës për trajtimin e artritit me rezultate pozitive. Carlton Fredericks, Ph.D., pohon se qumështi i bletës dhe Adidi Pantothenik (Vitamina B5) kundërshtojnë simptomat e artritit. Ata e bëjnë këtë duke forcuar gjëndrat e veshkave, të cilat janë përgjegjëse për dhimbjen dhe inflamacionin. Gjëndrat e veshkave prodhojnë kortizon natyror, i cili është substancë kryesore anti-inflamatore që prodhon trupi ynë. Plus, qumështi i bletës përmban substanca dhimbje-vrasëse, duke përfshirë acide hydroxyl dhe kortizon natyral.
Në vitet 1960 mjekët në Angli kryen një studim mjaft të madh mbi artritin. Duke përdorur një kombinim të qumështit të bletës dhe të acidit Pantothenik, ata monitoruan simptomat dhe nivelet në gjak të kësaj vitamine dhe panë se kur nivelet në gjak të acidit pantothenik u rritën dhe simptomat e artritit u zbutën, kështu që iu përgjigj simptomat arthritic. Në të gjitha subjektet (vullnetarët) brenda 28 ditëve ka pasur një përmirësim të caktuar dhe në një numër të pacientëve, dhimbja është eliminuar plotësisht. Këta individë kishin dhjetra simptoma të reumatizmës. Në shumë raste, të gjitha simptomat u zhdukën. Pacientët janë ndjekur për më shumë se një vit dhe për sa kohë që ata vazhdojnë të marrin qumështin e bletës dhe trajtimin me acid Pantothenik, ata nuk patën më asnjë shqetësim nga reumatizma.

NEUROLOGJI
Ashtu si të gjitha organet e tjera – truri dhe palca kurrizore si dhe nervat periferike, janë të varura nga të ushqyerit e duhur. Në këtë aspekt, qumështi i bletës është një mirësi. Ai ka dhënë një rrjet të gjerë të ushqyesve të kërkuar nga truri dhe nervat për të mbijetuar. Mjekët gjermanë dhe francezë kanë raportuar se qumështi i bletës ka ndaluar plakjen e trurit. Dr HË Schmidt ka gjetur se sëmundja Parkinson mund të përmirësohet, dhe qumështi i bletës është i njohur për të reduktuar ose eliminuar dridhjet e Parkinson. Kjo është shtesë ideale ushqyese për ata që kanë pësuar një goditje në tru. (Në doza të mëdha 4200 mg deri në 5600 mg mund ta shfuqizojë këtë ngjarje). Kjo është për shkak se qumështi i bletës mrekullibërëse ofron një bollëk të ushqyesve të nevojshëm për shërimin e indeve të trurit. Dr. R. Allen në librin e tij “Qumeshti i bletës mrekulli: raporton se njerëzit grindavecë të moshuar bëhen të qetë nga terapia me qumësht blete. Me fjalë të tjera, ai nxit një ekuilibër në funksionet nervore.
Qumështi i bletës përmirëson aftësinë e trupit për të toleruar sheqerin. Dëshmitë e kohëve të fundit tregojnë se metabolizmi i dobët i sheqerit përshpejton plakjen, sidomos të qelizave të trurit. Pas shqyrtimit të trurit të individëve me sëmundje të pleqërisë, studiuesit zbuluan nivele të larta të sheqerit. Çfarë ndodh? Sheqeri prish proteinat e qelizave të trurit. Kjo në fund të fundit bën që qelizat të vdesin. Një konsum i lartë i sheqerit është një faktor i madh plakjes në lidhje me shëndetin mendor.

SEMUNDJET INFEKTIVE
Ka një sasi të gjerë të të dhënave, që dokumentojnë veprimin e fuqishëm të qumështit të bletës në forcimin e sistemit imunitar. Studimet tregojnë se qumështi i bletës është një tonik i përgjithshëm, që rrit imunitetin. Konsumi i rregullt përmirëson aftësinë e qelizave të bardha të gjakut për të pastruar trupin nga toksinat, viruset e bakteret, dhe madje edhe qelizat e kancerit. Qumështi i bletës përmban substanca të cilat vrasin mikrobet. Kështu ai ofron dy mekanizma veprimi: veprim të drejtpërdrejtë antiseptic, plus veprim në stimulimin e sistemit imunitar. Në vitin 1978 një studim interesant është bërë nga mjekët e Europës Lindore. Ata gjetën se qumështi i bletës pengon rritjen e viruseve herpes, llojin që shkakton plagë dhe lezione gjenitale. Në vitin 1998, hulumtuesit brazilianë provuan se qumështi i bletës është antifungal dhe se ndalon rritjen e kërpudhave të lëkurës. Mjekët egjiptianë më 1995 zbuluan se qumështi i bletës ushtron një veprim të fuqishëm antiseptik kundër baktereve Stafilokok dhe Esheria koli.
Hetuesit francezë (1994) bënë një zbulim të rëndësishëm në lidhje me mënyrën se si qumështi i bletës forcon imunitetin: rrit fuqinë e qelizave të bardha vrasëse të gjakut. Qelizat të cilat janë ushqyer nga qumështi i bletës kanë shkatërruar në mënyrë agresive pushtuesit, duke prodhuar sasi të mëdha të një gjermicidi natyror të quajtur “anion superoksid.” Për më tepër, studiuesit francezë gjetën një nxitës imun të fuqishëm në qumështin e bletës. Ky është një kompleks që stimulon sintezën e materialit gjenetik. Ky kompleks u gjet gjithashtu se përmirësonte vrasjen e kancerit.
Infeksionet e mëdha bëjnë kërdi në trup. Për shkak të gjendjes së dobësuar të trupit, shërimi mund të jetë i ngadalshëm ose i pamundur. Infeksionet vendosin ngarkesë të madhe mbi gjëndrat e veshkave për prodhimin e hormoneve kortizol që janë guri i fundit i mbijetesës. Duke i shteruar gjëndrat mbiveshkore nga prodhimi i madh i zgjatur i hormoneve të stresit, kortizol, infeksionet i varfërojnë veshkat rëndë. Për më tepër, infeksionet e rënda shkaktojnë një gamë të gjerë të mangësive ushqyese, duke përfshirë edhe mangësitë në zink, vitaminë A dhe sidomos në vitaminë C. Gjëndrat mbiveshkore (gjëndrat e stresit) janë konsumatoret më të mëdha të vitaminës C. Rrjedhimisht, marrja e shtesave të kësaj vitamine si dhe e qumështit të bletës dhe e acidit pantotenik (Vitamina B5) do të ndihmojnë sistemin imunitar të përballojë infeksionin e rëndë dhe do të mbrojnë gjëndrat mbiveshkore (kështjellat tona që përcaktojnë mbijetesën në kushtet e stresit fizik, emocional dhe sëmundjeve). Vlera e qumështit të bletës në rigjenerimin e sistemit imunitar është një rezultat i aftësisë së saj për të forcuar gjëndrat e veshkave. Marrja e rregullt e qumështit të bletës mund të reduktojë ndjeshëm kohën e rimëkëmbjes pas infeksioneve të rënda dhe të parandalojë infeksionet më tej.
Qumështi i bletës, kjo dhuratë e rrallë e natyrës për njeriun, është burimi i vetëm i njohur natyror i gama globulinës, e cila është e nevojshme për qelizat e bardha të gjakut për të vrarë mikrobet. Në veçanti, gama globulina ndihmon në mbrojtjen e zorrëve nga toksiciteti alergjik si dhe infeksionet. Këto kompetenca të ndryshme dhe të rëndësishme të rritjes së imunitetit me qumësht blete shpjegojnë se pse është e dobishme në pothuajse çdo sëmundje të njohur.