“Krimi i organizuar kërcënon biznesin”, SHBA nuk kursen akuzat për qeverinë

Në raportin e fundit për klimën e investimeve në Shqipëri, Departamenti Amerikan i Shtetit flet edhe për kriminalitetin në vend, duke e konsideruar një rrezik të konsiderueshëm.

Më tej, në raport theksohet edhe se, krimi i organizuar ka një ndikim të fortë në jetën politike, ekonomike e sociale të vendit.

Pjesë nga raporti i DASH:

Kërcënimet e Krimit

Ka rrezik të konsiderueshëm nga krimi në Tiranë. Qeveria shqiptare po bën një përpjekje të bashkërenduar për të përmirësuar aftësitë e zbatimit të ligjit të vendit dhe për të zvogëluar korrupsionin. Krimi i organizuar ka një ndikim të theksuar në Shqipëri, me një rrjet të organizatave kriminale të përfshira në trafikimin e drogës, grabitje, ryshfet, pastrim parash, prostitucion dhe trafikim njerëzor.

Statistikat e fundit të krimit tregojnë një rënie në kategoritë e shumta të krimit të dhunshëm; kjo përfshin vrasje / vrasje në tentativë, plaçkitje me forcë dhe plaçkitje të armatosura. Krimi në rrugë është mjaft i zakonshëm në zonat urbane, kryesisht gjatë natës. Krimet më të dukshme janë vjedhjet dhe dhuna në familje.

Sulmet seksuale dhe ngacmimet janë një çështje kryesisht në qytetet më të vogla. Viktimat kanë tendencë të jenë femra.

Komuniteti i emigrantëve nuk është i shënjestruar në mënyrë specifike, edhe pse anëtarët mund të bëhen viktima për shkak të rrethanave ose afërsisë.

Ndjenjat anti-amerikane janë të rralla në Shqipëri dhe për komunitetin ndërkombëtar ka opinion përgjithësisht të mirë.