ANALIZA/ Pse Rusia e Putin nuk garon dot me demokracitë Perëndimore

Putin sulmon liberalizmin perëndimor, por është një bllof. Rusia e tij, shteti model i sovranistëve, është një shtet në rënie. Intervista e gjatë e Vladimir Putinit me Financial Times në të cilin presidenti rus luan de profundis (këngë vdekje) për demokracinë liberale të stilit perëndimor bëri bujë. Për Putin, “ideja liberale është bërë e vjetëruar” dhe “ka harruar qëllimin e saj”, pasi sipas tij, “ajo ishte në konflikt me interesat e shumicës së madhe të popullsisë”ndërkohë që është populizmi kombëtar përfaqëson më mirë nevojat e reja të popujve, në veçanti falë kundërshtimit ndaj emigracionit, kufijve të hapur dhe multikulturalizmit.

Megjithatë, duke u përballur me një analizë krahasuese të dy sistemeve të ndryshme politike, duke përdorur Rusinë e Putinit dhe demokracitë liberale të asaj që dikur quhej “bota e lirë” si një krahasim, një realitet shumë i ndryshëm del në krahasim me deklaratat e njeriut të ulur në Kremlin.
Përkundër problemeve të shumta dhe sfidave të shumta që shekulli i njëzet e një paraqet për hemisferën perëndimore, ekonomitë e saj karakterizohen nga mirëqenie e përhapur, shoqëritë janë të lira dhe me shkallë të ndryshme dinamika, përparimi teknologjik shikon përpara aq shumë sa dekada më parë ishte e papërfytyrueshëme, ndërkohë që ndikimi politik, ekonomik dhe kulturor i vendeve të saj, një prej të cilave gëzon hegjemoninë botërore dhe epërsinë ushtarake, shkon kudo në botë.

Në vend të kësaj, ariu rus, përkundër aftësive të padyshimta diplomatike dhe taktike të presidentit të saj, i cili luan relativisht mirë letrat e pakta në dispozicion, është një shtet me baza të dobëta, një ekonomi e asfikësuar dhe e paqëndrueshme, e droguar nga hidrokarburet dhe që ka nevojë për investime të huaja, një shoqëri e karakterizuar nga pabarazi shumë të forta, pa liri të vërtetë dhe me shenja gjithnjë e më të shpeshta të intolerancës për shkak të përkeqësimit të kushteve shoqërore, demografisë katastrofike, imazhit shumë të keq të projektuar nga jashtë. Dhe marinarët e tij, gati njëzet vjet larg nga tragjedia e nëndetëses Kursk, për fat të keq ende vazhdojnë të vdesin në nëndetëset midis thellësive të oqeanit, siç ndodhi javën e kaluar në Detin Barents.

Prandaj nuk është e qartë se nga ku ish-spiun i KGB-së tërheq sigurinë me të cilën ai i eksternalizon dënimet e tij, nëse jo nga domosdoshmëria tashmë e zakonshme e propagandës që synon të mbjellë dyshime dhe frika në fushën e kundërt dhe ndoshta për të pushtuar një pjesë të mendjes.

Qëndrimi i fortë i politikës së jashtme të Moskës që mbahet kryesisht në kurriz të popullsisë, e cila fillon të ankohet për faktin se japin rubla për sirianët dhe separatistët e Donbass (duket një kthim në historine e asaj që ndodhi në vitet 1980) dhe, dukshëm më shpesh në vitin e kaluar, fillon të dalë me ngurrim në rrugë, përveç duke i dhënë pak keqardhje partisë së presidentit, Rusisë së Bashkuar, në zgjedhjet lokale.

“Jo, zoti Putin, liberalizmi perëndimor nuk është i vjetëruar”, mund të përgjigjemi për të përfunduar, siç bëri vetë gazeta financiare në Londër.