Shkencëtarët printojnë zemrën e parë 3D me indet dhe enët e gjakut(Video-Foto)

Shkencëtarët deklarojnë se kanë arritur të bëjnë zemrën e parë të shtypur në 3D me indet dhe enët e gjakut në madhesinë e një qershije.

Megjithëse organi është sa një  qershi dhe nuk mund të pompojë gjakun, ekspertët thanë se krijimi i saj është një “zbulim i madh mjekësor”.

Zemra e shtypur 3D besohet të jetë e para që eshte bere kaq ne detaj duke pasur në strukturën e saj te gjitha pjesët përbërese të saj.

Studiuesit në Universitetin Tel Aviv të Izraelit publikuan sot zbulimin e tyre dhe shpjeguan se si u përgatit me qeliza njerëzore.

Tal Dvir, i cili udhëhoqi projektin, tha: “Njerëzit kanë arritur të printojnë 3D në strukturën e një zemre në të kaluarën, por jo me qeliza ose me enë të gjakut.’

Ai shtoi se është ‘hera e parë që dikush ka projektuar me sukses dhe ka shtypur një zemër të plotë të mbushur me qeliza, enët e gjakut, ventricles dhe dhomat’.

Organi është në lidhje me madhësinë e zemrës së një lepuri dhe mund të kontraktojë si një muskul, por nuk mund të bëjë një lëvizje të plotë pompimi.

p.j