SI TI SHPETOSH NJE INFARKTI KUR JE VETEM?

Fillon te ndjesh dhimbje ne gjoks qe perhapen ne krahun e majte dhe nofull. Je vetem 5 kilometra larg spitalit me te aferm por ke vetem 10 sekonda kohe perpara se te humbasesh vetedijen.

Si ti shpetosh nje infarkti kur je i vetem, nuk ta mesojne as ne kurset e mbijeteses, ndaj lexo me vemendje. Hapi i pare, merr fryme thelle, deri sa te ndjesh mushkerite qe te therin. Pastaj kollitu fuqishem. Koha e frymemarrjes dhe kollitjes duhet te jene 2 sekonda, me intervale te rregullta.

Frymemarrja e thelle furnizon gjakun me oksigjen. Njekohesisht rritja e volumit te mushkerive ushtron shtypje mbi zemren dhe bashke me kollitjen sherbejne si masazh per zemren. Ky ushtrim duhet te vazhdoje derisa te vije ndihma ose te ndjeni qe ritmi i zemres po normalizohet.

Mos harroni se sulmi ne zemer nuk njeh moshe. Vetem nga ky ushtrim, shpetojne 1 nder 10 persona qe jane ndodhur nen rrezik infarkti.

Shperndajeni te pakten tek 10 miq dhe mund te jeni i lumtur se ky lajmerim do te shpetoje 1 jete nder 10 njerez qe humbasin jeten nga zemra.

Edhe ne qoftese ju vjen pas, sepse dikush nuk eshte treguar i kujdesshem apo nuk di si perdoren rrjetet sociale, mos u merzit por ndjehu i lumtur pasi ke sensibilizuar shume njerez per shendetin e tyre.