1824 – Goethe shkon në Ettersberg (sot Buchenwald ) për pushime

1824 – Goethe shkon në Ettersberg (sot Buchenwald ) për pushime dhe këtë përvojë e përshkruan në veprat e veta. Johann Wolfgang von Goethe (gjerman) ishte jo vetëm shkrimtar, por edhe piktor, shkencëtar, biolog, fizikant teorik, dhe dijetar. Faust i tij është quajtur një nga veprat më të mëdha dramatike të letërsisë moderne evropiane. Vepra të tjera të njohura letrare përfshijnë edhe poezitë e tij të shumta. Vdiq më 1832.

Post-sensations – Pas-ndjesive, nga Johann Wolfgang von Goethe
(shqipërim)

Kur vreshta plot mbushet,
Dhe vera në fuçi futet;
Kur lulet përtërijnë ngjyrat
Pse unë duhet të ndrydhem?
Lotë të nxehtë më rrjedhin.
Nëse bëj, ose e lë punën
Dëshirën e zjarrtë ndjej,
Që përshkon gjoksin tim.
Pastaj arsyen shoh,
Kur gati bëhem të pyes:
Në një stinë të tillë të bukur.
Ajo në qafë më hidhet.