1889 – Në Austri, lindi Ludwig Wittgenstein

1889 – Në Austri, lindi Ludwig Wittgenstein; filozof austriako – britanik, i cili punoi kryesisht në filozofinë e matematikës, mendjes, gjuhës, dhe logjikë. Sipas tij, gjuha fsheh mendimin; ashtu si rrobat fshehin trupin, sepse forma e jashtme e rrobave (fjala) është ndërtuar me një tjetër lëndë, e cila nuk e lejon trupin (mendjen) të shihet.

Kuptimi është Zoti, nga Wittgenstein
(shqipërim)

Çfarë di unë për Zotin dhe Jetën?
Di vetëm se Bota ekziston
dhe unë në të jam vendosur
Si syri në ballë për të parë.
Diçka në botë nuk shkon.
Problemi është kuptimi
Jo i brendshëm, po jashtë saj.
Jeta është bota, dhe vullneti
Depërton botën,
Dëshira është e mirë a e keqe
Të lidhura me kuptimin e kuptimit.
Me kuptimin jetës, kuptimin e botës
prandaj Zoti krahasohet me atin.