1943 – Nazistët zbulojnë varrezën masive të oficerëve polakë pranë Katynit

1943 – Nazistët zbulojnë varrezën masive të oficerëve polakë pranë Katynit. Ata kishin qenë robër të sovjetikëve. Bashkimi Sovjetik e mohoi përgjegjësinë për vrasjen e tyre. Në nëntor 2010, parlamenti Rus (Duma)Duma miratoi një deklaratë duke fajësuar Stalinin dhe zyrtarë të tjerë sovjetikë për urdhërimin e masakrës. Numri i viktimave është vlerësuar në rreth 22.000, dhe përbënin ajkë e Polonisë: admiralë, gjeneralë, kolonelë, zyrtarë, profesorë universiteti, mjekë; avokatë, inxhinierë, mësues, mbi 100 shkrimtarë dhe gazetarë; të gjithë të përzgjedhur për t’u vrarë pasi ishin cilësuar si kundërshtarë të mundshëmnë të ardhmen kur sovjetikët të merrnin kontrollin e Polonisë. (The Katyn Controversy: Stalin’s Killing Field”. by Fischer, Benjamin B. Studies in Intelligence, Winter 1999 – 2000).