1861 – SHBA, Lufta Civile filloi kur Fort Sumter

1861 – SHBA, Lufta Civile filloi kur Fort Sumter (Karolinë e Jugut) u sulmua nga rebelët; kjo luftë përfundoi kur gjenerali i Konfederates, Robert E. Lee u dorëzua më 9 prill 1865; beteja e fundit u zhvillua në Palmito Ranch, Texas, më 13 maj 1865. Rreth 1.264.000 ushtarë amerikanë kanë humbur jetën në të gjitha luftërat e këtij vendi – 620.000 në Luftën Civile dhe 644.000 në konfliktet e tjera jashtë. Vetëm me luftën e Vietnamit, ku ndodhi shumica e vdekjeve amerikane në luftërat e huaja, numri i të vrarëve në Luftën Civile u eklipsua.