1500 – Beteja e Novarës: Mbreti francez Louis XII mund Dukën e Milanos,

1500 – Beteja e Novarës: Mbreti francez Louis XII mund Dukën e Milanos, Ludoviko Sforza. Ky i fundit u tradhëtua ose u braktis nga trupat e tij që përbëheshin nga një kolaicion zviceran, gjerman dhe nga një kalorësi e lehtë stradiotë arvanitas; forcat zvicerane u rebeluan dhe negociuan një kapitullim me francezët; forcat gjermane shpejt bënë të njëjtën gjë dhe pasi u çarmatosën u lejuan të ktheheshin në shtëpitë e tyre; sa për stradiotët ata u lanë në mëshirën e francezëve dhe u masakruan; Sforca u kap dhe u mbajt për 8 vjet në kështjellën Loches Chateau, Francë, mbyllur në një kafaz të ngushtë.