1948 – Presidenti amerikan Harry Truman nënshkruan Planin Marshall

1948 – Presidenti amerikan Harry Truman nënshkruan Planin Marshall prej miliarda dollarësh në ndihmë për rindërtim në 16 vende evropiane të rrënuara nga lufta, përfshi Gjermaninë. Ndihma nga Shtetet e Bashkuara fillimisht ishte në ushqime, lëndë djegëse, makineri dhe më pas nëpërmjet investimeve në kapacitetin industrial të Evropës. Financimi i Planit Marshall përfundoi në vitin 1951. Ekonomitë e Evropës u rritën në një shkallë të paparë; marrëdhëniet në të gjitha fushat çuan në krijimin e Aleancës së Atlantikut të Veriut (NATO); ndërsa begatia ekonomike e udhëhequr nga industritë evropiane të qymyrit dhe çelikut ndihmoi në hedhjen e themeleve të atij që sot njihet si BE ose Bashkimi Evropian.