Ikbal ÇIKA, Gazetarja dhe botuesja e parë shqiptare femër

Ikbal ÇIKA. Gazetarja dhe botuesja e parë shqiptare femër ( profesioniste) shume e njohur ne Shqipërinë e viteve 20-44. Bashkë botuese e Revistës “Minerva “ me te vëllanë Nebili, Botuese e Revistës “Diana”, gazetës “Java” bashke me te shoqin Aleks Mavraqi ( shqiptar i Greqisë , arvanitas) Puna e saje si gazetare u ndërpre me pushtimin e Tiranës nga komunistet pasi ne 12 nëntor 1944 komunistet rrëmbyen nga shtëpi dhe pushkatuan pa gjyq ne bodrumin e Hotel Bristol vëllain Nebilin dhe te shoqin Aleksin ( sot Nderi I i Kombit ) . Vdiq ne vitin 1957 e harruar dhe përndjekur nga regjimi komunist , harrese qe vazhdon edhe sot nga historiografia.

Foto : Ikbali vetëm dhe me te vëllain Nebilin ne oborrin e shtëpisë ne Tiranë 1936., gazeta Java 1937 qe botohej nga Ikbali.