1821 – Vdiq në Romë, John Keats, poet anglez

1821 – Vdiq në Romë, John Keats, poet anglez, figurë kryesore (krahas Bajronit e Shelleyt) përfaqësues i brezit të dytë të poezisë romantike. Jetoi 25 vjet, nga këto; 6 vjet si poet dhe 4 vjet me poezi të botuara (rreth 200). Filloi studimet për mjekësi, por e la shkollën kur botoi poezinë e parë;

O Solitude, sonet nga John Keats
(shqipërim)

O Vetmi! Në se me ty më duhet të jetoj, 
Le të mos jetë mes grumbullit të vrazhdë 
Ndërtesash të zymta: Le të ngjitemi lart, – 
Në pikëvrojtimin e natyrës – për të parë, 
Faqe-malesh plot lule, e lumenj ujrash kristal, 
Që qetësinë e shpirtit ndihmojnë të ruhet
Pyllin e dendur, ku kërcimi i shpejtë i drerit
bletët e egra befason dhe zogjtë zë-dridhur
Me kënaqësi do t’i shihja me ty këto skena 
Por biseda e ëmbël e një mendjeje naive, 
Me fjalë imazhe mendimesh stërholluar, 
kënaqësi e shpirtit është, dhe duhet të jetë 
Lumturia pothuajse më e madhe e njeriut 
Kur shpirti gjen dy gjysmat e veta.