1511 – Mirandola, qytet – fortesë bie në duart e francezëve

1511 – Mirandola, qytet – fortesë bie në duart e francezëve. Për katër shekuj ky qytet (në Modena, Itali) ishte principatë e pavarur, pronë e familjes Pico, anëtari më i shquar i së cilës ishte dijetar Giovanni Pico della Mirandola (1463-1494). Xhovani u bë i famshëm kur në moshën 23 vjeçare, paraqiti mbrojtjen e 900 tezave mbi fenë, filozofinë, filozofinë natyrore dhe magjinë, të cilat i përmblodhi në oratorinë e tij Dinjiteti i Njeriut. Ky libër është quajtur “Manifesti i Rilindjes” dhe teksti kyç i rrymës filozofike të “reformimit hermetik”.