1941 – Vdes në Zyrih të Zvicrës, James Joyce

1941 – Vdes në Zyrih të Zvicrës, James Joyce (58 vjeç) – cilësuar si shkrimtari më i madh i Irlandës; romani modernist i tij, Ulisses (1922) rendidet mes veprave më të mëdha të letërsisë botërore. Joyce e ndan “Uliksin” në 18 kapituj apo “episode”. Kritikët thonë se në lexim të parë libri mund të duket pa-strukturë dhe kaotik. Në një rast, Xhoisi ka thënë: “në liber kam vënë aq shumë enigma e gjë-a-gjëza sa që studiuesve e profesorëve do t’u duhet të grinden për shekuj rreth asaj që kam dashur të them”.